Online alles voor thuis

Blog

HDMI kabel: digitale ontvangst op alle apparatuur

hdmi kabel

De HDMI kabel is een aansluiting  voor audio- en videosignalen in ongecomprimeerde digitale vorm. De HDMI kabel vervangt eigenlijk de oude, vertrouwde SCART kabel die jarenlang menig apparaat met elkaar verbond. In tegenstelling tot de HDMI kabel was de SCART kabel vaak analoog. In deze tijd van digitaliseren niet meer te handhaven en dus kwam in 2002 de HDMI kabel op de markt.

Snelle kabel voor allerlei toepassingen

De ontwikkelaars van de HDMI kabel wilden een snellere kabel die op verschillende vlakken gebruikt kon worden. Meerdere bedrijven kwamen samen om dat te realiseren. In december 2002 zag de HDMI dan ook het levenslicht. HDMI staat voor High Defenition  Multimedia Interface. Vanaf 2003 was deze uitvinding ook voor de gewone consument te koop. Er was al een Digital Visual Interface te koop. De DVI. Maar deze ondersteunde geen geluid. En zoals we inmiddels weten doet de HDMI kabel dat wel. Inmiddels is de HDMI kabel alweer 16 jaar oud. Feit is dat hij niet meer weg te denken is uit ons leven.

Alle versies

Er zijn vijf soorten HDMI kabels. Een aantal wordt uitsluitend voor professioneel gebruik ingezet zoals bijvoorbeeld in de filmwereld. De andere versies zijn voor draagbaar multimedia gebruik en natuurlijk is er de standaard soort die we allemaal wel kennen. Er zijn in de loop der jaren ook meerdere versies verschenen. Natuurlijk is elke versie beter, helderder en sneller. Maar let op: vanaf december 2009 mogen de versienummers niet meer op de verpakking vermeld worden. Er moet nu specifiek benoemd staan welke kenmerken precies ondersteund worden.

Werking van de HDMI kabel

De HDMI kabel transporteert data of signalen in digitale vorm. Doordat het digitaal is, zullen er veel minder fouten of storingen optreden dan bijvoorbeeld bij de SCART kabel, die analoog is. Maar storingvrij is hij niet. De kabel heeft ook geen foutcorrectie zoals bijvoorbeeld netwerken als servers. Om fouten te voorkomen kan je kabel beter niet langer zijn dan vijf meter. De connector is 19-polig. Er zijn dus 19 aders in de kabel aanwezig. Naast beeld wordt daarover dus ook geluid getransporteerd. Dat kan omdat geluid niet zo’n brede bandbreedte heeft. Hoe dan ook is de HDMI kabel een fikse verbetering ten opzichte van SCART. De verwachting is dan ook dat HDMI de toekomst heeft. Tegenwoordig is hij op zowat alle apparatuur te vinden.

Geef een reactie